zondag 30 oktober 2016

Pierre Huyghe, La Saison des Fêtes - timelaps of the installation (2016)





Pierre Huyghe is een Frans conceptueel kunstenaar die al decennia lang bezig is met het onderzoeken van de gespannen verhouding tussen natuur en cultuur. Hij experimenteert met diverse media als objecten, films, foto’s en tekeningen maar maakt ook werk met een groot assortiment van levende dieren, planten en andere natuurlijke elementen die als performers in zijn werk optreden. Vaak werkt hij op uiteenlopende locaties buiten de wereld van musea en galeries. Het meest bekend is het werk dat hij voor Documenta 13 maakte getiteld Untilled (verwijzend naar ongecultiveerd land) waarin onder andere een hond met een geverfd been, een sculptuur met een bijenkorf hoofd, giftig fruit, mieren en andere natuurlijke organismen uitgestald werden rondom een compost hoop in het Karlsaue Park in Kassel.
Onlangs installeerde hij een nieuwe biotoop in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. In La Saison des Fêtes benaderen we een duinlandschap dat zich als een fata morgana opent naar een eiland temidden van een geasfalteerde rotonde. Daarop bevind zich een onwaarschijnlijke combinatie van planten die alle een symbolische rol vervullen in culturele feesten uit diverse tradities van over de hele wereld – de kerstboom, de pompoen, rozen, de palmboom. Het is opgezet als een zelf genererend systeem dat nadat de kunstenaar het opgezet heeft de controle overneemt wanneer 45 gewassen die normaal niet op dezelfde plek en klimaat voorkomen het tegen elkaar op gaan nemen.

Met de bloei van de verschillende planten worden de feestdagen, de seizoenen en de maanden van het jaar telkens opnieuw actueel. La Saison des Fêtes werd in 2010 al eens uitgevoerd in een kas in Madrid en nu is het werk voor het eerst grootschalig uitgevoerd in Otterlo. Huyghe is in veel van zijn werk geïnspireerd door wetenschappenlijke en historische classificatiesystemen waarin hij op anachronistische wijze verschillende soorten tijd en ruimte naast elkaar zet. Dit geld ook voor La Saison des Fêtes waarin de cycli van de natuur gelinked worden met de door mensen bedachte kalender. De kunst brengt hier orde in aan de natuur, maar de mens zal in haar samenwerking met de natuur de stijd moeten blijven strijden om haar in de bedoelde vorm te houden.



La Saison des Fêtes(2016)

In de beeldentuin is voor het eerst in jaren een grote ingreep door een kunstenaar uitgevoerd. La Saison des Fêtes van Pierre Huyghe bestaat uit een cirkelvormige tuin, omgeven door een landschap van zandheuvels. Onder de 3300 m³ zand die hiervoor is aangevoerd is het oorspronkelijke terrein vrijwel verdwenen. In deze tuin zelf draait alles om gewassen, verbonden met feestdagen van over de hele wereld. Je vindt hier eenjarige en vaste planten, bollen, heesters en bomen, met als blikvanger een palmboom tussen de zandbergen. Met de bloei van de verschillende planten worden de feestdagen, de seizoenen en de maanden van het jaar telkens opnieuw actueel. 
La Saison des Fêtes van Pierre Huyghe bestaat uit een cirkelvormige tuin, omgeven door een landschap van zandheuvels. In deze tuin zelf draait alles om gewassen, verbonden met feestdagen van over de hele wereld. Je vindt hier zo'n 45 soorten gewassen: eenjarige en vaste planten, bollen, heesters en bomen, met als blikvanger een palmboom tussen de zandbergen. Met de bloei van de verschillende planten worden de feestdagen, de seizoenen en de maanden van het jaar telkens opnieuw actueel. 
Zelf genererend
Het werk van Pierre Huyghe neemt zeer verschillende vormen aan: van objecten, foto’s, tekeningen, films en muziek tot levende organismen. La Saison des Fêtes is een zelf genererend systeem, waarvoor de kunstenaar de aanzet heeft gegeven, maar dat zich vervolgens verder ontwikkelt.
http://krollermuller.nl/nature-based







Geen opmerkingen:

Een reactie posten