In de 20ste eeuw was er sprake van een industrieel tijdperk dat veranderde in het digitale tijdperk van de 21ste eeuw. De huidige samenleving vraagt een mix van kennis en vaardigheden van de burgers; de 21ste eeuwse vaardigheden:
Creativiteit
Kritisch denken
Burgerschap
Samenwerken
Communicatie
Digitale geletterdheid
Ondernemerschap
Productiviteit
Aan authentieke kunsteducatie ligt het constructivisme ten grondslag, een leertheorie die, in tegenstelling tot het behaviorisme, er vanuit gaat dat leerlingen eigen nieuwe kennis construeren.
Kennis wordt niet, zoals bij behaviorisme, in de hoofden van leerlingen gegoten. Bij sociaal constructivisme gaat men er van uit dat de leerling zelf met de opgedane kennis het lokaal binnenkomt en deze gaat inzetten en verder ontwikkelen (Baarda;2014 ; Geerts& van Kralingen, 2015).
Authentiek onderwijs is een leertheorie die aansluit bij het actueel onderwijsperspectief van platvorm 2032.Het platform presenteerde een eindadvies aan staatsecretaris Dekker van het ministerie van onderwijs waarin visie en kaders staan voor een curriculum dat past in toekomst- gericht onderwijs. Redenerend van uit drie hoofddoelen van het onderwijs (kwalificatie, maatschappelijke vormingen en persoonsvorming)krijgen vakinhoudelijke onderwerpen, actuele vraagstukken en 21ste eeuwse vaardigheden een vaste plek in het curriculum (Kennisnet, 2016).
In opdracht van de overheid is het Platform Onderwijs 2032 uitgebreid in gesprek gegaan met leraren, wetenschappers, leerlingen en maatschappelijke organisaties. De centrale vraag was:
“Wat moeten kinderen nu leren om straks goed op de toekomst en het vervolgonderwijs te zijn voorbereid?” De uitkomsten van die gesprekken resulteerden in onderwijs dat gericht is op het ontwikkelen van 21ste eeuwse vaardigheden (Rijksoverheid, 2017).
Geerts, W. & Kralingen, van, R., (2015). Handboek voor leraren. Bussum: Couthino.
Kennisnet (2016). Model 21e eeuwse vaardigheden. Geraadpleegd op 25 maart2017,
van http://www.kennisnet.nl/artikel/nieuw-model-21e-eeuwse vaardigheden
Rijksoverheid.(2017). Platform 2032. Geraadpleegd op 20-02-2017, van http://www.rijksoverheid.nl/ontwerpen/onderwijs-2032/inhoud/toekomstgericht curriculum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten