maandag 26 december 2016

Dieren in het Rijksmuseum.



Een van mijn foto's gemaakt in Artis

Fotograferen van dieren is een van mijn passies.
www.hellenokx.nl

Gespot: Een mooie tentoonstelling in het Rijksmuseum.






De Duits-Oostenrijkse Martin Gerlach (1846-1918) was industrieel ontwerper maar stond vooral bekend als uitgever, van onder andere voorbeeldboeken. In 1893 publiceerde hij de eerste editie van Festons und Decorative Gruppen … aus Pflanzen und Thieren, Jagd-, Touristen- and andere Geräthen, waarvan het Rijksmuseum een derde (en tevens laatste) druk bezit. Gerlach beperkte zich niet tot de gebruikelijke eenvoudige composities. Hij maakte 140 uitbundige en ingewikkelde composities en creëerde zo een visueel spektakel. Festons und Decorative Gruppen is een uitzonderlijke serie in een genre dat op dat moment een belangrijke bloeiperiode doormaakte. De foto’s van Gerlach wijzen vooruit naar de vroeg-20ste-eeuwse foto’s van Karl Blossfeldt.
Hans Rooseboom, conservator Fotografie: "Festons und Decorative Gruppen is een van de opvallendste fotografisch geïllustreerde boeken van rond 1900 en is een eigenzinnige en afwijkende serie binnen de fotografie."
Het Rijksmuseum toont van 7 oktober 2016 tot en met 8 januari 2017 negentig van Gerlachs bijzondere composities in de Fotozaal.

Retrieved from:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten