vrijdag 5 augustus 2016

Rotterdam! museumpark… Deel I: Museum Boijmans Van Beuningen.


Museum Boijmans Van Beuningen.
05-08-2016 Hellen Okx.


Na 5 minuten lopen bereik ik het museumpark.
Het Boymans van Beuningen doemt op aan het begin van het park. Eenmaal binnen ervaar ik de keurige chronologische volgorde van vroege middeleeuwen naar moderne kunst en een apart gedeelte voor hedendaagse kunst(vanaf 1986-heden.).
Conclusie: helder overzicht.
Hoogtepunt: kleine ruimte voor Picasso. Prachtig werk, technisch zeer sterk.
Er hangt veel mooi werk van grote namen: van Dongen, Breugel, Rembrandt, van Gogh, Mondriaan, Toorop en Willink.

De hedendaagse kunst heeft een apart gedeelte in het gebouw.
De uitgangspunten van de kunstenaars worden beschreven, maar of het publiek de kunstwerken snapt of waardeert is een tweede. De eerste twee mensen die ik tegen kom lopen naar de uitgang. Snel terug naar het oude gedeelte, hoor ik er een zeggen. Dat terwijl een meisje(17)constant terug loopt, kijkt, verder loopt. Ze lijkt het te begrijpen.

De uitgangspunten van de kunstenaars worden beschreven en het is snel duidelijk hoe iedere kunstenaar zich onderscheidt.
Een video installatie steelt de show. Muzikale ritmes van de werkende mens. 
Ritme in kleur klank worden weer gegeven op 4 niet al te grote beeldschermen. Hetzelfde werk is te aanwezig voor het videowerk daarna. De kunstwerken staan te dicht op elkaar. Verder is er een installatie die een camera pulserende bewegingen laat maken richting een afgeplakte hoek. Onderzoek naar perspectief. De camera filmt en het publiek ziet de film direct op beeldscherm. De vormgeving van de het pulserende apparaat, de afgeplakte hoek en het idee achter het werk vormen samen een prachtig kunstwerk.


Olafur Eliasson.
Notion motion.



De  installatie Notion motion (2005) werd speciaal ontwikkeld voor Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. In de 1500m2 grote installatie visualiseerde Eliasson lichtgolven door een continue wisselwerking tussen licht en water. De interactie tussen die elementen en de bezoeker stond centraal. Deze installatie is dit jaar opnieuw te zien in het museum Boijmans Van Beuningen.

Het publiek kan beeld beïnvloeden door op systemen op de grond te trappen, zichtbaar door omhoogstaande planken. Bewegingsmechanismen zorgen voor verandering in het beeld. Licht, water, beweging en reflectie zijn  kenmerken van Notion Motion. De interactie tussen publiek en kunstwerk neemt een belangrijke plaats in, een ander aspect dat niet vergeten mag worden.


Een hele grote donkere ruimte met een balkje je golvend licht. Dat golfje is ontstaan door reflectie licht op water.
Dat speelt zich af achter het kunstwerk (voor publiek toegankelijk) en als iemand op de losse planken gaat staan dan breng hij/zij het water in beweging en het licht vormt zich naar de beweging. Fascinerend. Het Publiek is er zichtbaar plezierig druk mee.





Een van de drie kunstwerken bevind zich in een zee van ruimte; een langwerpige grote ruimte, dat was indrukwekkend.
En wij maar stampen op de planken.



































Geen opmerkingen:

Een reactie posten