zaterdag 6 augustus 2016

Architect I.M. Pei



Architect I.M. Pei 
26 april 1917 (99 jaar)

Hellen Okx, 6 augustus 2016. 

Documentaire over bouw Museum Quatar.


















Mr. Pei wist niet zoveel af van islamistische kunst en heeft 6 maanden onderzoek gedaan naar de islamistische bouwkunst alvorens te beginnen met ontwerp voor het museum, een museum bestemd voor Quatar. Mr.Pei onderzoekt altijd eerst de cultuur, de geschiedenis, en de omgeving voordat hij begint met ontwerpen.
In de documentaire komt naar voren dat in de essentie de islamitische bouwkunst terug te brengen is naar geometrische vormen en het gebruik van het natuurelement zon in de woestijncultuur belangrijk is. Architectuur in dienst van de zon. Geïnspireerd door de sobere stijl van de moskee ontworpen door Ibn Thulu vereenvoudigd hij zijn ontwerp tot de essentie en laat veel ornamenten en kalligrafische teksten weg.
Opvallend is dat hier duidelijk tot uiting komt dat kunst en cultuur geen grenzen kennen. De in China geboren Amerikaan heeft zijn kantoor in Manhattan New York, heeft o.a. een Turkse dame in zijn architecten team, doet zaken met een dame uit Quatar en rond de laatste zaken omtrent het project af in Parijs. 
Mr. Pei is een wereldburger van groot formaat die alle grenzen overstijgt.

I.M. Pei heeft o.a. de volgende gebouwen gerealiseerd:


Musee d’art               Luxembourg
National gallary of art   Washington
Glazen pyramide Louvre    Parijs
Het Miho museum           Japan.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten