zondag 14 juli 2019

Ghana en onderwijs, deel 2.

Wederom vraag ik mijzelf af: waar ben ik nú weer mee bezig,… een studiereis naar Ghana?! Is mijn leven zonder Afrika niet turbulent genoeg? Doe ik niet genoeg aan Edukans@home and Edukans@work met alle spanningen van dien? Ik zak achterover in de leuning van mijn bank en begin het op een rij te zetten. Wààrom doe ik dit?

Na vele Amsterdamse stadswandelingen, collega’s, kinderdagverblijven en bso’s kreeg ik een klein aantal uur handvaardigheid op het Don Bosco College in Volendam naast mijn vaste contract in Amsterdam West. Woonachtig in Volendam pendelde ik heen en weer tussen Volendam en Amsterdam. Een heerlijk vrij bestaan in een mooi pand aan de Hyacintenstraat in Volendam. Samen met hond Zorro, die ik tussen werktijden prima uit kon laten hadden we een fijne tijd. Lieve buurtjes en een prachtige afwisseling tussen dorp en stad. Als geboren Amsterdammer (met veel familie daar) en getogen ‘Graft-De Rijper,’ was dit een gevalletje van alle markten thuis.
Het vak ckv vmbo kreeg een spannend bestaan, de overheid had het idee om het stop te zetten. Uiteindelijk werd er nieuw leven in geblazen, maar mijn collega die de sectie vmbo ckv 3 draaide hield het voor gezien. Daar startte voor mij deelname aan het vak waarvan ik wist dat het erg goed bij mij zou passen. Ik hou immers van alle kunstdisciplines en ik hou van klassieke, moderne en hedendaagse kunst. Natuurlijk bestaat er ook kunst die ik niet leuk, mooi of interessant vind. Dat heeft te maken met het inhoudelijke aspect. Een beetje goor of ongepast of haatzaaiend is aan mij niet besteed. Kunst met een goede wakkerschuddende boodschap wel. Uit deze zinnen blijkt hoe breed kunst is en hoe individueel bepaald. Ieder z’n eigen ding.
Guernica,  Picasso.













Ik groeide in mijn vak en mijn aantal uren groeide. In korte tijd kreeg ik mijn vaste aanstelling en daarna behaalde ik mijn lc bevoegdheid. Niet veel later besloot ik in het schooljaar 2015/2016 de opleiding 1e graad bevoegdheid beeldende vorming aan de Amsterdamse hoge school voor de kunsten te gaan volgen, die toen nog in Amsterdam-Oost zat en het jaar daar op, 2016/2017 verhuisde naar Noord. Een prachtige tijd! 
ontwerp 1
Cultuurgeschiedenis vond ik supergaaf, ik had het idee dat ik dat 6 uur vol kon houden i.p.v 3. Daarnaast hadden we het vak vrij atelier. En ik heb gisteren mijn schetsboek van dat vak gevonden (eigenlijk vond het mij) en daar ga ik deze zomer mee aan de slag. Wow, wat een ontwikkelingen hebben wij (4 andere docenten /medestudenten en ik) daar gemaakt. Amazing! Een goede kunstdocent is in de vrije tijd bezig eigen expertises te ontwikkelen… Hou mij maar eens tegen!

ontwerp 2

ontwerp 3

fragment ontwerp 4

maandag 8 juli 2019

Update Ghana okt. 2019



De volgende acties staan te gebeuren: aanvragen van een visum, informatie aanvragen over inentingen en het kopen van de juiste kleding. Jullie begrijpen dat dit laatste probleem mijn fijnste luxeprobleem is.
 De dames in Ghana  dragen jurken en rokken. De rokken mogen geen splitten hebben en vallen tot op de enkels. De zogenaamde maxi jurk. De knieën zitten keurig ingepakt. Dat is vrij lastig voor iemand zoals ik die in de vrije tijd, als het erg warm is, een hemdje, korte sportbroek, slippers draagt als het heet is. Mijn knieën zijn algehele vrijheid gewend. Als ik een rok aan heb gaat deze direct na het zitten in één hijs tot boven de knie om de eerste zonnestralen o te vangen. Dat kan ik daar beter niet doen. In de filmpjes die getoond werden tijdens het voorbereidingsweekend zien de Ghanese docenten er keurig uit. De dames dragen prachtige jurken (sjiek) en de heren dragen overhemden en pantalons. Wij kunnen eenvoudigweg niet achterblijven. 
Schoeisel moet stevig en dicht zijn. Thuis loop ik op slippers of op blote voeten, maar dat mag niet want kleine wondjes kunnen tot grote problemen leiden. Ziekenhuizen en doktoren zijn kilometers verderop gesitueerd, voorkomen is beter dan genezen.
Verder is het even stil rondom Ghana. Maar stil betekent niets. Alle deelnemers zijn stuk voor stuk aan het broeden op een mooi plan om geld te werven om mee te nemen naar Ghana. Er zijn docenten van een basisschool die een Afrikaans project hebben gehouden op éen dag en sommigen zijn wel drie dagen bezig. Anderen krijgen hun zangkoor zo gek om te zingen voor geld of organiseren een fancy fair op hun sportclub. Het mooie van het verhaal is dat mensen heel goed begrijpen waar over het gaat en daarom hun steentje bijdragen.
Zelf zitten mijn collega’s en ik natuurlijk ook te broeden op een mooi plan. Mijn collega’s hebben altijd goed hun best gedaan en succes geboekt voor eerdere reizen met Edukans en het blijkt elk jaar weer een uitdaging om een mooi plan te realiseren voor een hele grote school. Een enorme klus! De eerste brainstormen staan genoteerd en nu wordt het (gouden) ei binnenkort gelegd en uitgebroed. Wij willen knallen.
Mijn persoonlijke bijdrage kan ook niet uitblijven. Gelukkig zijn er mensen in mijn kennissen- en vrienden- en werkkring die hebben gedoneerd. Schatten van mensen die een klein stukje salaris over hebben voor het onderwijs in Ghana. Mensen in het bezit van een groot hart die een mooi gebaar maken. Erg lief.
Inmiddels heb ik een opdracht voltooid en heb ik er nog een aantal te gaan. Het betreft een fotoshoot van 2 enorme honden en hun baasjes (superleuke dag in het bos) en een aantal portretopdrachten. Dierenfotografie vind ik erg leuk om te doen. Ik geef toe toen ik de twee honden zag was ik wel erg onder de indruk maar direct ‘verliefd.’ Er was een klik en de opdracht is erg goed geslaagd.

Naast deze opdrachten hoop ik nog op een klein project op een school of instelling om een ervaring rijker te worden én om een mooi bedrag mee te nemen. Dan denk ik dat ik genoeg heb en dat ik wat kan laten zien in Ghana.