zaterdag 29 juni 2019

Ubuntu, Afrikaanse filosofie.






foto: The African Exponent









Ubuntu
draait om toewijding in het geven en nemen, delen in groepen, stamleden en als meer vrede tussen stammen onderling. WIJ.


Van Afrikaanse kinderen weten we dat zij binnen de communities van jongs af aan sterke waarden als compassie, onbaatzuchtigheid en zorgzaamheid hebben meegekregen in hun opvoeding. De onderlinge afhankelijkheid neiging tot consensus en overleg behoren tot de oude tribale waarden van de Afrikaanse cultuur. Zij zorgen er voor dat een community wist te overleven. Deze waarden zijn terug te vinden in de eeuwenoude humanistische filosofie Ubuntu(spreek uit: oe-boen-toe). Een oeroude filosofie die in de 21ste eeuw actueler is dan ooit. In het hedendaagse Afrika wordt de filosofie ingezet om te komen tot een krachtige Afrikaanse democratie. Niet opgelegd maar van binnen uit gevoed en gestaag groeiend.

Ubuntu kan het westen tools aanbieden om de grote uitdagingen van 21ste eeuw het hoofd te bieden.
Een uitgebreidere omschrijving van de essentie van Ubuntu komt van aartsbisschop Desmond Tutu: “Iemand met Ubuntu staat open voor en is toegankelijk voor anderen, wijdt zich aan anderen, voelt zich niet bedreigd door het kunnen van anderen omdat hij of zij genoeg zelfvertrouwen put uit de wetenschap dat hij of zij onderdeel is van een groter geheel, en krimpt ineen wanneer anderen worden vernederd of wanneer anderen worden gemarteld of onderdrukt.”



van Hooft, L.(2012). De kracht van Afrikaans denken, over Ubuntu verbindend leiderschap en een nieuwe wereld (2e editie). Zaltbommel, Nederland: Thema, uitgeverij Schouten en Nelissen.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten