zaterdag 17 november 2018

Geschiedenis van Street Art.





Street art
Street art is een vorm van kunst waarbij de straat als fungeert als atelier. De straat is hier dan de “werkruimte”, maar ook meteen de plek waar het kunstwerk tentoongesteld wordt. Street art kan worden vormgegeven met behulp van graffiti, gewone verf, maar ook stoepkrijt, posters, beelden, stickers, (etalage)poppen, of wat de street art artiest ook bedenkt. Alles is mogelijk!
De aangebrachte street art kan soms dusdanig origineel, grappig of mooi zijn, dat de eigenaar(s) van het “atelier” eigenlijk alleen maar blij verrast zijn. Het gebeurt dan ook dikwijls dat de eigenaar(s) van bijvoorbeeld de muur waarop de street art is aangebracht het zo mooi of grappig vinden, dat ze er niet over peinzen om het te laten verwijderen, of om er aangifte van te doen bij de politie.








De geschiedenis van street art

Street art is geworteld in de jaren ’70, als voortvloeisel van de graffiticultuur uit de jaren ’60. In de jaren ’70 werden er nog voornamelijk met behulp van sjablonen graffitiboodschappen achtergelaten, waarmee ze een bepaalde politieke boodschap verspreidden. Deze graffitiboodschappen werden gaandeweg steeds geavanceerder, ze kregen een steeds hogere moeilijkheidsgraad en werden daardoor ook steeds kunstzinniger. Uiteindelijk ging deze mensen zich meer en meer realiseren dat er een nieuwe kunstvorm was ontstaan; de street art was geboren.
En hoewel street art in de jaren ’80 en ’90 nog vooral een negatieve connotatie, maar tegenwoordig is street art niet alleen de populairste, maar tevens de invloedrijkste kunstvorm in vrijwel alle grote steden van de westerse wereld.


Street art met behulp van graffiti

Street art wat gemaakt wordt met behulp van verfspuitbussen, onderscheidt zich van “normale” graffiti. Street art gaat dan ook veel verder dan een slordig aangebrachte naam van een gang, ergens op een muur van een grauw viaduct. En hoewel street art eigenlijk een illegale kunstvorm is, wordt het toch vaak door veel mensen enorm gewaardeerd.
Een street art graffitikunstwerk, mits van hoge kwaliteit, wordt vaak niet langer ervaren als vandalisme, maar als een authentieke kunstvorm. Street art met graffiti kan bijvoorbeeld een gebouw, een muur of een garagedeur ontzettend opfleuren, waardoor het wordt gezien als een mooie toevoeging, waar de eigenaar eigenlijk alleen maar blij mee is.
Natuurlijk loopt de street art artiest altijd het risico gepakt te worden door de politie. En hij kan van tevoren natuurlijk nooit zeker weten dat het mooi gevonden zal worden. Mede daarom is street art nog altijd een omstreden kunstvorm, dat waarschijnlijk altijd een punt van discussie zal blijven.


Street art met behulp van stoepkrijt – Edgar Mueller stijl
Edgar Mueller is inmiddels uitgegroeid tot een ware legende in de wereld van de street art. Hij creëert namelijk kunstwerken op de grond met behulp van stoepkrijt, die vanaf één bepaald punt driedimensionaal lijken te zijn. Deze “schilderkunst” wordt het anamorphe schilderen genoemd, maar omdat Mueller altijd stoepkrijt gebruikt, heet het in de volksmond ook wel Anamorph stoepkrijten.
Een anamorph kunstwerk is ontzettend moeilijk om te maken, omdat de kunstenaar tijdens het stoepkrijten niet goed kan zien hoe het er op een afstand uitziet. En daarom moet ik hij telkens teruglopen naar dat ene punt van waaruit het driedimensionale effect goed te zien is.
Als een dergelijk kunstwerk eenmaal af is, is het voor passanten mogelijk om op de foto te gaan, terwijl het lijkt alsof ze bijvoorbeeld koorddansen boven een waterval, een haai voeren, of aan de rand van ravijn balanceren. Dit levert prachtige, en vaak ook hilarische plaatjes op.





Street art als subcultuur

Street art is tegenwoordig uitgegroeid tot één van de grootste underground subculturen, waarschijnlijk omdat deze subcultuur toegankelijk is voor mensen uit alle lagen van de samenleving. Waar graffiti in de jaren ’60 nog vooral bestond uit hiphoppers, trok het begin van de street art in de jaren ’70 behalve hiphoppers tevens punkers aan. En naarmate de tijd verstreek, werd het steeds minder belangrijk naar welke muziek je luisterde. De politieke ideeën en de kunstzinnige creativiteit van de kunstenaars ging een steeds grotere rol spelen.
Tot de street art subcultuur behoren tegenwoordig idealistische tieners, studenten van de kunstacademie en zelfs grafisch vormgevers. Het maakt niet uit wat je leeftijd is, naar welke muziek je luistert, of wat je politieke standpunten zijn. Als je artistiek bent en houdt van de adrenalinekick van het illegaal aanbrengen van kunstwerken op straat, dan kun je jezelf rekenen tot deze veelzijdige subcultuur.




Street Art – Nog Altijd Omstreden
Tegenstanders
Het ongevraagd aanbrengen van kunst op straat is vandaag de dag nog steeds illegaal. Wat de één ziet als mooie of grappige kunst, kan een ander zien als een lelijke vorm van vandalisme. “Als iedereen zomaar aan de gang gaat met een spuitbus, dan wordt het een zooitje!” is een veelgehoord argument van de tegenstanders.
Voorstanders
De voorstanders van street art zijn het er niet mee eens dat het recht om te bepalen welke kunst er wel en niet in de openbare ruimte komt, alleen maar is voorbehouden aan de overheid. “Zij mogen wél bepalen wat wij mooi moeten vinden, maar waarom mag dat dan niet andersom?” is hun gedachtegang.
De voorstanders van street art vinden het vreselijk dat we in de openbare ruimte omringd worden door grauw beton; beton dat er volgens hen “om schreeuwt” om opgefleurd te worden. En ondanks dat ze illegaal te werk gaan, hebben ze zelf niet het idee dat ze verkeerd bezig zijn.
Prognose street art uit de illegaliteit ja of nee?
Hoewel street art vandaag de dag veruit de populairste en invloedrijkste kunstvorm is, ziet het er vooralsnog niet naar uit dat het ooit uit de illegaliteit gehaald zal worden. Echter, de voorstanders kunnen hun hart ophalen bij de positieve signalen die er tegenwoordig te zien zijn met betrekking tot street art. Denk bijvoorbeeld aan de Saunaman, een naakte etalagepop met een handdoek om zich heen. Dit illegale kunstwerk werd zonder toestemming op de vriesinstallatie van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Hoewel dit kunstwerk in eerste instantie verwijderd werd, werd het beeld uiteindelijk bij een veiling verkocht; de volgende dag stond het kunstwerk weer op zijn plek. En uiteindelijk belandde het beeld in 2011 op het terrein van een sauna in Heerhugowaard, wat aantoont hoezeer street art tegenwoordig geliefd is. Bent u benieuwd waar u street kunt kopen? Bij schilderijen kopen online kunt u binnenkort een street art schilderij bestellen tegen lage kosten.

retrieved from https://www.kunst-kopen-online.nl/de-geschiedenis-van-street-art/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten