woensdag 21 maart 2018

Gazing ball, Jeff Koons in de nieuwe kerk, Amsterdam.




(c) Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014–15.
Olieverf op doek,
glas, aluminium, 179,7 x 136,5 x 37,5 cm. Eigendom van Jeff Koons

De spiegelende bol, die op een geschilderde aluminium plaat aan de voorkant aan het schilderij is bevestigd, reflecteert de beschouwers in hun omgeving. Zij worden daardoor letterlijk in het kunstwerk opgenomen. De omgeving, het hier en nu wordt deel van het werk, een nieuwe, steeds veranderende optische én spirituele eenheid. Zo geeft de gazing ball het oude schilderij oneindig veel nieuwe dimensies. Jeff Koons bedacht dit nieuwe kunstwerk, na analyse op microniveau van de door Perugino gebruikte kleuren. Koons en zijn assistenten schilderden het minutieus na met duizenden verschillende handgemengde kleuren. Het oog van Perugino, het oog van Koons en het oog van de kijker komen samen in dit nieuwe driedimensionale meesterwerk.
Het is in wezen een dubbel meesterwerk, omdat het originele doek van Perugino ook als meesterwerk geldt. De uit Umbrië afkomstige Perugino had tijdens de renaissance een grote groep beroemde navolgers. Zo was hij de leermeester van Rafaël en kreeg hij talloze opdrachten in Florence en in vele andere Italiaanse steden.

Aanvullend artikel met een verwijzing naar interview met Jeff Koons.

donderdag 8 maart 2018

Armor | Heringa/Van Kalsbeek | Rafelranden van Schoonheid




HERINGA/ VAN KALSBEEK

Grillig, glimmend en veelkleurig zijn de sculpturen van Heringa/Van Kalsbeek. Het werk van het kunstenaarsduo, dat samenwerkt sinds 1998 en bestaat uit Liet Heringa('s-Hertogenbosch, 1966) en Maarten Kalsbeek (Oestgeest, 1962), toont een buitenaardse fantasiewereld die organisch aandoet.

http://hollandsemeesters.info/posts/show/7743

zaterdag 3 maart 2018

Fotograaf kijkt bedreigde dieren recht in de ogen


















 SCROLL OM DOOR TE GAAN






Als misdadigers op de politiefoto kijken de bedreigde dieren van Tim Flach ons aan. Ze hebben dan ook alle reden om de medebewoners van deze aarde eens diep in de ogen aan te kijken. Endagered, de naam van zijn nieuwe boek zegt het al. De dieren die u hier ziet zijn bedreigd. De mens knaagt aan hun leefgebied, hun naam staat op de rode lijst.
Zorgelijk.

Want kijk ze eens aan. We zijn met ze verbonden, op een diepe, gevoelsmatige manier.



https://verhalen.volkskrant.nl/deze-fotograaf-kijkt-dieren-diep-in-de-ogen#15162

vrijdag 2 maart 2018

Bioscoop film 'De wilde stad.'





In De Wilde Stad loop Abatutu over de Albert Cuypmarkt, passeert bruggen, boten en de pont, struint door parken, straten, over daken, langs snelwegen, grachten, kantoorpanden en over de Wallen. Op zijn tocht ontmoet hij bij het Amstel Hotel onder meer Amerikaanse rivierkreeften op zoek naar de rivier, verwondert hij zich op de markt over het vreetgedrag van reigers en ziet vanaf de kade toe hoe een jong eendje net wordt gered uit de bek van een woeste meeuw.
  


Het gedeelte uit de film over de jacht van de valk is mijn favoriet. Prachtige opnames!


Ted Noten expositie in museum het Vrijthof: sieraad kan zonder diamant prachtig zijn.































3D geprinte Miss Piggy ring van de Haunted 36 Women collection ontworpen door Ted Noten. Een gedemocratiseerde ring voor iedereen, voor een lage prijs en vervaardigd in een onbeperkte serie. Met rapid prototype probeert de kunstenaar de wereld te veroveren: een echte Ted Noten ring voor elke vrouw op aarde is zijn ideaal.






TED NOTEN HEEFT TENTOONSTELLING IN MUSEUM HET VRIJTHOF: 'SIERAAD KAN OOK ZONDER DIAMANTEN PRACHTIG ZIJN"
Een doorschijnende acrylaat-tas met daarin een geweer of een blok waarin een dood muisje gevangen zit dat een parelketting draagt. Het werk van kunstenaar Ted Noten is allesbehalve saai te noemen.
 | Michel Pierre Laffite
Vanaf 1 maart tot en met 19 augustus 2018 is er een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien in het Maastrichtse Museum het Vrijthof.
KRUISING TUSSEN MODE EN KUNST
Veel mensen zijn fan van Teds werk en werp één blik op zijn werk om te zien waarom. Zijn werk valt op, is humoristisch én modieus. “Als jongeling heb ik in Athene op straat zelfgemaakte sieraden verkocht aan toeristen, zo ben ik in het vak gerold en wilde meer. Mode en sieraden gaan samen en vertellen beide iets over de identiteit van de drager. Daarnaast is humor mijn voordeur, want het is universeel en het verbindt mensen. Mensen verwonderen over de combinatie van materialen met een luchtig “sausje’ erover. Later pas komen de meerlagige betekenissen naar boven. Een sieraad kan ook zonder diamanten en goud prachtig zijn.”


/https://www.lindanieuws.nl/nieuws/interview/ted-noten-tentoonstelling-museum-vrijthofsieraad-ook-zonder-diamanten-prachtig/