dinsdag 26 september 2017

Guggenheim NY trekt kunstwerken terug na bedreiging, aanleiding dieren.


Sept, 2017.





Al dagenlang waren er heftige protesten tegen de voorgenomen expositie van de drie omstreden werken in het Guggenheim. Ruim 550 duizend mensen tekenden een petitie waarin zij protesteerden tegen wat zij als dierenmishandeling zagen. Ook eisten ze dat de werken uit de tentoonstelling zouden worden gehaald, omdat 'dit soort methoden uit naam van de kunst niet moeten worden getolereerd'.

Daarnaast uitten ook diverse beroemdheden, waaronder de Britse komiek Ricky Gervais en de Amerikaanse zanger Richard Marx, hun ongenoegen over de dieronvriendelijke kunstwerken. Ingrid Newkirk, baas van dierenwelzijnsorganisatie PETA, schreef in een open brief aan het Guggenheim dat alleen 'zieke geesten' van dergelijke kunstwerken in het museum zouden kunnen genieten.

Het gebruik van dieren door kunstenaars en bijbehorende heftige reacties past in een lange traditie. De Britse kunstenaar Damien Hirst is beroemd en schatrijk geworden met installaties van koeien en haaien op sterk water. De Nederlandse kunstenares Tinkebell werd in het verleden een paar keer voor de rechter gesleept vanwege het verwerken van dieren in haar werken. Neem Save the Pets, waarbij Tinkebell in 2008 95 hamsters in hamsterballen liet rondrennen in een Amsterdamse galerie als statement tegen de slechte behandeling van dieren. 

Oñorbe, I. Genovesi(2017 26-09). De Volkskrant. Geraadpleegd van

De 31-jarige kunstenares Tinkebell is vandaag door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van het martelen van hamsters.
Het OM had een boete van 950 euro geëist, waarvan 475 voorwaardelijk. Katinka Simonse werd ervan verdacht 95 hamsters urenlang te hebben mishandeld in 2008.
‘Save the Pets’

Voor het project Save the Pets gebruikte Tinkebell drie jaar geleden 95 hamsters. Zij liet deze in een galerie in hamsterballen rondlopen als statement tegen de slechte behandeling van dieren. Tegen Tinkebell werd aangifte gedaan voor dierenmishandeling door de dierenrechtenorganisatie Comité Dierennoodhulp.
        



         Willems, M.(2011, 21 januari) De NRCGeraadpleegd https://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/21/tinkebell-vrijgesproken-van-martelen-hamsters-a1460868


Geen opmerkingen:

Een reactie posten