woensdag 26 juli 2017

Liefde en erotiek in meesterwerken.



Liefde en erotiek in de meesterwerken van oude meesters.


Tijdens de summerschool op de singel in de parochie van de kerk De Krijtberg krijgen we hoorcolleges over meesterwerken. We gaan tijdens de academische cursus diep op 12 meesterwerken in. Van te voren krijgen we Engelse artikelen en power points ter voorbereiding aangeleverd. Het zijn meesterwerken die betekenis hebben gehad in de omwenteling van de kunst. De werken staan voor vernieuwingen in een tijdsbeeld.
Naast de artikelen en power points heb ik een wand vol met boeken waar ik zojuist alles uitgetrokken heb wat mij gisteren te binnen schoot. Ik liep immers als jong meisje alle musea af en kocht op de koninginnedag alleen maar boeken. Klinkt saai, maar dat is het niet.
Het melkmeisje- Johannes Vermeer 1657, Rijksmuseum
Want wat is er mooier en menselijker als er een schilderij beschouwd en uitgelegd wordt? In dit geval dat je mee mag kijken naar een liefde, we mogen de romantische ziel van de kunstenaar ervaren. De kwetsbaarheid die van het doek afspat en ons allen diep liet zuchten na uitleg van de erotische symbolen en de bewuste insluiting van het melkmeisje in de compositie.


Andere schilderijen daarin tegen zijn hard en geven een overmeestering van een vrouw weer, waardoor er een transformatie plaatsvind en de toekomst rooskleurig voor beiden partijen zal zijn. Verplaatsing in tijd en cultuur is een noodzakelijk kwaad om onbegrip te voorkomen. Wederom een romantische blootlegging van het meesterwerk.

La primavera- Botticelli 1482, Uffizi Florence


Geen opmerkingen:

Een reactie posten