zaterdag 21 januari 2017

De meerwaarde van een dansvoorstelling.


Dansvoorstelling door VMBO 3.

Dinsdag- en donderdagmiddag (17 en 19 januari jl.) werd er vanaf 14.15 tot 17.15, tijdens een dansworkshop, per klas gebouwd aan een dansblok. Er werd samengewerkt, op elkaar ingespeeld en geteld. Het was sport, het was theater, het was acrobatiek.
De dansdocenten van organisatie Projects Unlimited (in samenwerking met het Scapino Ballet Rotterdam) voerden de projecten uit. zij gaven les op maat. Ze zagen de mogelijkheden bij elke leerling en speelden daar op in. De mentoren hadden een belangrijke ondersteunende rol. Hun aanwezigheid was van groot belang, wat een spanning en sensatie als je als leerling op gaat treden.
De dansdocenten wisten binnen een kort tijdbestek bij elke groep iets neer te zetten. Er werd gewerkt aan de voorstelling ‘The Great Bean' voor het VMBO. Een bestaand aanbod bij het Scapino ballet Rotterdam.
De onderlingen verschillen waren groot. De ene leerling kan dansen en de andere is sterker in theater. De dansdocenten speelden er mee en wisten het beste er uit te halen. Dat was een pittige klus, zij kenden de dynamiek van de groepen en de achtergrond van de leerlingen niet. Er zijn hele bijzondere situaties ontstaan, juist daardoor. 

De generale repetitie begon om 19.30 en de spanning steeg. Op dat moment werden de groepen samengevoegd op het podium. De mentoren moesten hier en daar wat leerlingen coachen omdat er een pittige klus wachtte: optreden met alle andere derde klassers voor je pa en ma en bovendien kon iedereen zomaar binnenlopen om te komen kijken. 
De druk van een heus publiek daar moet men zich niet in vergissen. Mensen kunnen dan wel eens rare dingen doen. Leerlingen ook. Het oppeppen door de mentoren hielp en de leerlingen gingen toch het podium op, ondanks gierende zenuwen, andere afwijkingen en spontane stress uitingen.
Andere leerlingen gingen (ook heel verrassend) volledig los op het podium!Wauw, er zat heel wat talent tussen. En het plezier spatte er vanaf.
De optredens zijn geslaagd. De leerlingen traden met plezier op en het zag er goed uit. Onze rector gaf aan dat hij de hele voorstelling met een lach op het gezicht heeft gezeten. De mentoren,  de afdelingsleider en ik zijn supertrots op onze leerlingen!



Dansproject ‘The Great Bean'. 
Het thema The Great Bean speelt zich af in ‘the roaring twenties’.
De opkomst van de jazz, Hollywood en de variété op Broadway met nieuwe dansstijlen als Charleston en tapdans. Het is de tijd van uitbundig feesten, nieuwe rijkdom en uiterlijke schijn. De nieuwe vermaakindustrie creëert volop dromen en illusies waarin mensen kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid.
Voor de titel The Great Bean wordt verwezen naar de boeien van Houdini, de legendarische illusionist en boeienkoning. Met dans in verschillende stijlen, circusacrobaten en goochelacts toont de schrijver Wubbe de wereld van glitter en glamour maar ook die van de schrijnende tragiek.

Hellen Okx.
Sectievoorzitter VMBO 3 CKV.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten