maandag 26 september 2016

De kunstenaar is een dissident!


(Bron: ANP, 17 -08- 2013, Ai Weiwei maakt landkaart met 1800 blikken babyvoeding, 
De volkskrant.)

Weiwei maakt protest land van babyvoeding.
Ai Weiwei maakt landkaart met 1800 blikken babyvoeding.

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei heeft een metersgrote kaart van China gemaakt met meer dan 1800 blikken  babyvoeding. Het werk is vrijdag gepresenteerd in Hongkong. Het stelt de controverses rond babymelkpoeder in China aan de kaak.













*Het stuk gooien van een Antieke vaas.(fotoreeks.)
Als pleitbezorger van politieke en maatschappelijke vrijheid, heeft Ai Weiwei het niet makkelijk in zijn vaderland. In zijn kunst, waarin hij -net als Duchamp- vaak ready-mades gebruikt, zit een duidelijke sociale boodschap. Hij maakt assemblages van gebruikte, oude krukjes en tafels, installaties met Chinese vazen en gebruikt traditionele materialen als porselein. Daarmee stelt hij de waarden van kunst en cultuur ter discussie en probeert veranderingen tot stand te brengen.

beeldenstorm
Ai Weiwei - Dropping a Han-Dynasty Urn  1995
IIn 1995 liet Ai een eeuwenoude vaas kapot vallen, Dropping a Han Dynasty Urn. Ook andere historische 
objecten, dragers van Chinese nationale trots, vielen bij wijze van statement uit zijn handen. Met de fotoserie van deze actie lijkt Ai een einde te willen maken aan de wijze waarop men omgaat met de eigen culturele traditie. Deze iconoclastische daad, het vernietigen van waardevol Chinees cultureel erfgoed, kan je zien als een oproep om af te rekenen met de huidige machtsstructuur. Maar het gebaar verwijst ook naar de iconoclastische traditie van het oude communistische China, waarin Mao Zhedong de oude cultuur van China liet afbreken om een nieuwe communistische heilstaat te maken: de Culturele Revolutie.



*Ai Weiwei en vluchtelingen
In het Amsterdamse Foam Fotografiemuseum zijn vanaf nu werken van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei te zien. De tentoonstelling #SafePassage gaat vooral over vluchtelingen en migranten die hun leven riskeren door naar Europa te vertrekken, vaak zonder succes. In het museum zijn duizenden foto’s opgehangen.
Bijzonder detail is dat Weiwei alle afbeeldingen met zijn mobiele telefoon heeft gemaakt. Veelal spontane kiekjes die laten zien hoe vluchtelingen leven in de verschillende kampen. De kunstenaar wil daarmee duidelijk maken hoe groot de vluchtelingencrisis in Europa is en dat de situatie niet moet worden onderschat.

*zonnebloempitten
Ai Weiwei past ook traditionele technieken en productieprocessen toe, en zijn kunst heeft een sterk sociale component. In 2010 werd Ai Weiwei in het westen bekend met zijn installatie Sunflower Seeds in Tate Modern. Hij bedekte de vloer van de grote Turbinehal met miljoenen handgemaakte zonnebloempitten van porselein. Net als porselein, zijn ook zonnebloempitten belangrijk in China. De pitten worden veel gegeten, maar ze hebben ook een traditionele, symbolische betekenis. En tijdens de hongersnood onder Mao waren kool en zonnebloempitten vrijwel de enige voedselbronnen. 


In 2014 maakte Ai Weiwei voor de tentoonstelling 'Trace' in Alcatraz, de voormalige gevangenis bij San Francisco, 175 portretten van politieke activisten als Edward SnowdenChelsea Manning en Nelson Mandela. Ai noemt deze zogenoemde 'dissidenten' de 'helden van onze tijd'. Deze portretten maakte hij van legoblokjes.
Aansluitend werden bezoekers met Yours Truly uitgenodigd om ansichtkaarten te schrijven voor de gevangenen die in de installatie TRACE zijn afgebeeld. De kaarten zijn voorzien van afbeeldingen van planten en dieren die de naties symboliseren waar de gevangen worden vastgehouden.

vogelnest
Ai Weiwei werkte met de architecten Herzog & de Meuron nauw samen aan een spectaculair ontwerp voor een nieuw Olympisch Stadion in Beijing. Dat stadion is gebaseerd op een tekening van Ai Weiwei, en lijkt op een open mand of een vogelnest. De constructie is opgebouwd uit gevlochten, betonnen ribben. De grondvorm is klassiek, maar de esthetiek is volkomen nieuw. In 2008 werd het revolutionaire bouwwerk voltooid. Het nestmotief sluit volgens Weiwei goed aan bij de Chinese cultuur, waarvan de structuur zowel chaos als perfectie in zich draagt.








zondag 25 september 2016

Ai Weiwei

Foam ( Keizersgracht 609, Amsterdampresenteert de solotentoonstelling #SafePassage van de Chinese kunstenaar en activist 
Ai Weiwei (1957, China Als politiek vluchteling onder constante surveillance door de 
Chinese overheid voelt de kunstenaar zich verwant met de groeiende stroom vluchtelingen 
die Europa proberen te bereiken. 
Sinds zijn eerste bezoek aan het Griekse eiland Lesbos in december 2015 
heeft Ai Weiwei vluchtelingenkampen in Syrië, Turkije, Italië, Frankrijk 
en andere belangrijke toevluchtsoorden bezocht. 
Tentoonstelling is van 16 september t/m 6 decmber.


Bescheiden presentatie van de Chinese kunstenaar-dissident en geweldenaar Ai Weiwei in Fotomuseum Foam in Amsterdam. Bescheiden van opzet, maar wel een fraai overzicht gevend van hoe Ai het probleem met de vluchtelingen (een van zijn geliefde thema's) in beeld brengt: met zijn iPhone. Resulterend in een behang van duizenden foto's waarop de goedgemutste kunstenaar ook veelvuldig acte de présence geeft, als bewijs, zoals hij zelf zegt dat hij erbij is geweest.

 (Pontzen, R., 24-09-2016, DE NIEUWE OOGST, DE VOLKSKRANT.)


College tour en de Chinese kunstenaar.


Ai Weiwei (Peking28 augustus 1957) is een Chinees conceptueel kunstenaarpolitiek activist en filosoof. Hij is veelzijdig en ook actief in andere kunstvormen, zoals architectuur, fotografie en film.[2] Ai verbindt de traditionele Chinese cultuur met zijn persoonlijke beeldtaal.[3] Hij staat bekend om zijn kritiek op de sociale en culturele veranderingen in zijn land. Weiwei is beïnvloed door het Dadaïsme van Marcel Duchamp. Bij het bekritiseren van de mensenrechtsituatie, de economische uitbuiting en de milieuvervuiling maakt hij intensief gebruik van het internet (een blog die dagelijks door tienduizend mensen werd gelezen) en Twitter om te communiceren.[4]

http://s.vk.nl/s1904-a4 Artikel Ai Wei Wei.
Dit soort foto's hangt nu in Amsterdam, in Fotografiemuseum Foam, en kunnen in China niet worden getoond. Net als andere opnamen van jongeren tijdens bepaalde bijeenkomsten. 'Het is heel gevaarlijk.'

Na zijn vrijlating houden de autoriteiten Ai in de gaten. Zijn paspoort is ingenomen. In 2015 krijgt hij dat terug. Verbonden als hij zich voelt met vervolgden bezoekt hij de plekken waar vanuit Syrië en Afrika honderdduizenden vluchtelingen de (over)tocht naar Europa maken. Sindsdien is de vluchtelingencrisis Ai's thema. Hij is de beroemdste levende kunstenaar, wonend in Berlijn. Met 4.000 bezoekers per dag was Ai's expositie in de Royal Academy of Arts in Londen een van museale topattracties van 2015.